akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Lody czekoladowe bez maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje pierwsze, domowe lody bez maszynki :) Wyszły naprawdę pyszne! Bardzo zbliżone smakiem do tych z lodziarni. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Polecam!

Lody czekoladowe bez maszynki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody czekoladowe bez maszynki

 

  • 300 ml śmietany 36%
  • 300 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 gorzka czekolada
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Lody czekoladowe bez maszynki
1. Śmietanę, mleko i cukier pogrzać do rozpuszczenia się cukru (mieszanka nie może się zagotować!), zdjąć z palnika i lekko przestudzić. 2. Żółtka ubić na puszystą pianę, wlać do przestudzonej mieszanki, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia. Dodać ekstrakt, posiekane czekolady i wszystko wymieszać do rozpuszczenia się składników (można użyć blendera). 3. Masę umieścić w lodówce na noc do schłodzenia. 4. Po tym czasie masę zmiksować do puszystości, przelać do plastikowego pudełka i schować do zamrażalki. Wyciągać co około 1 godzinę i miksować, tak aby nie powstały kryształki lodu (powtarzać tą czynność około 3 razy.) Smacznego!
Lody czekoladowe bez maszynki
Schłodzone lody czekoladowe bez maszynki.

Tagi:

lody czekolada