kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Lody czekoladowe – nutella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Próbowałam już wielu przepisów na lody ale te wyjątkowo chwyciły mnie za serce (albo żołądek). Wystarczą tylko dwa (opcjonalnie trzy) składniki, nie potrzeba bawić się z przygotowywaniem kremu angielskiego a lody nie zbijają się w lodową grudę.

Lody czekoladowe – nutella

Składniki:

Lody czekoladowe – nutella

podstawowe

  • (na około 900ml)
  • mały słoik (400g) kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
  • 500ml mlek skondensowanego niesłodzonego
  • opcjonalnie 2 łyżki wódki orzechowej (u mnie Soplica)

Sposób przygotowania:

Lody czekoladowe – nutella

1

Lody czekoladowe – nutella
Krrem czekoladowy i mleko skondensowane miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem czekoladowo-orzechowy umieszczamy w misie miksera razem z mlekiem skondensowanym i dokładnie miksujemy do połączenia składników.

2

Lody czekoladowe – nutella
Opcjonalnie możemy dolac dwie łyżki orzechowej wódki.

Opcjonalnie dolewamy wódkę orzechową. Nie tylko podkręci ona orzechowy smak lodów ale również spowoduje, że w lodach nie powstaną kryształki lodu (wódka ma wyższą temperaturę topnienia niż woda ;)). Jeśli planujemy lody serwować dzieciom dodatek wódki jest oczywiście niewskazany.

3

Lody czekoladowe – nutella
mase przelewamy do konternera na lody i mrozimy.

Masę przelewamy do pojemnika, a pojemnik umieszczamy w zamrażalce. PO godzinie, dwóch i trzech mieszamy zawartość pojemnika. Smacznego!

Tagi:

lody