SUPERPRZEPIS

Lody fiołkowe

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Lody fiołkowe Więcej zdjęć (2)

Lody aromatyczne fioletowe z kwiatami fiołków. Podałam je z cukrem fiołkowym i odrobiną syropu z fiołków. Proste do zrobienia, tylko musimy zapolować na te pyszne i aromatyczne kwiatki.

Składniki:

Lody fiołkowe

 

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2/3 szklanki płatków fiołka
  • 1 łyżeczka cukru fiołkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Lody fiołkowe

ETAP 1:

Lody fiołkowe
śmietana kremówka i serek śmietankowy miksowane

Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam.

ETAP 2:

Lody fiołkowe
fiołkowe płatki ucierane z cukrem w moździerzu

1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem.

ETAP 3:

Lody fiołkowe
fiołkowy mus dodany do śmietany ubitej w misce

Dodaję do śmietany i łącze mikserem.

ETAP 4:

Lody fiołkowe
lody przełożone do pojemnika przed zamrożeniem

Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem.

Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin.

Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika.

W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop.

Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym.

Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam.


Tagi:

deser lody