-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Lody jabłkowo-miętowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na dworze upał była więc okazja do zrobienia lodów. Zrobiłam z tego co miałam pod ręką . Jabłek w domu nadmiar,mięta na podwórku a więc wzięłam się do dzieła :)

Lody jabłkowo-miętowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lody jabłkowo-miętowe

 

  • 6 jabłek
  • 8 listków mięty
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Lody jabłkowo-miętowe
Miętę zaparzyć w pół szklanki gorącej wody.Zaparzać 10 minut.

Jabłka obrać ze skórki ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Kiedy mięta się zaparzy wrzucić jabłka do garnka,zalać mięta wraz z listkami,dodać cukier i gotować do miękkośći jabłek. Następnie wszystko zblendować na gładką masę i przelać do silikonowych foremek na lody.

Włożyć do zamrażalnika .Najlepiej na całą noc.
Lody jabłkowo-miętowe
Listki świeżej mięty zaparzać przez 10 minut.
Lody jabłkowo-miętowe
Pokrojone jabłka wraz z zaparzoną miętą wrzucić do garnka.
Lody jabłkowo-miętowe
Jabłka z miętą gotować do momentu miękkości jabłek.
Lody jabłkowo-miętowe
Wszystko razem zblendować na jednolitą masę.
Lody jabłkowo-miętowe
Przelać lody do foremek.