Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody jagodowe 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lody na bazie śmietany i żółtek z dodatkiem świeżych jagód.

Lody jagodowe 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody jagodowe 2

 

  • 1szklanka świeżych jagód
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe 2
Jagody oczyścić, umyć, zasypać połową cukru i zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem. Jak ktoś woli mniej słodkie lody, to możne użyć mniejszą ilość cukru. Do żółtek dodać zmiksowane jagody i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do żółtek z jagodami i delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 30 minut. Gotową masę lodową wstawić na ok. pół godziny do zamrażalnika. Gotowe lody rozłożyć do pucharków i podawać.
Lody jagodowe 2
Oczyszczone i umyte jagody zasypane połową cukru.
Lody jagodowe 2
Utarte z cukrem żółtka wymieszane z jagodami.
Lody jagodowe 2
Przygotowana masa przelana do maszynki do robienia lodów.
Lody jagodowe 2
Masa lodowa ubita w zamrożonej wcześniej maszynce.

Tagi:

lody