Jak zrobić lody jagodowe?

Lody jagodowe zrobione na bazie naturalnych składników będą deserem pozbawionym konserwantów. Do ich przygotowania nie trzeba specjalnej maszyny – wystarczy mikser i dobry przepis.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody jagodowe?
fot. Fotolia
Czarne jagody są drobniejsze, ale mają intensywniejszy smak niż borówki amerykańskie.

Kremowe lody jagodowe bez maszyny

Domowej roboty lody o wiele łatwiej przygotowuje się przy użyciu specjalnej maszyny, ale nie jest ona konieczna. Najlepiej wykorzystać świeże owoce, które następnie miesza się z cukrem, wanilią i śmietanką.
  • Zagotuj wodę z cukrem i naturalną wanilią.
  • Dodaj świeże jagody i gotuj razem, dopóki owoce się całkiem nie rozpadną. Następnie tak przygotowany sok ostudź.
  • Śmietankę kremówkę schłodź i ubij na puszystą pianę.
  • Stopniowo dodawaj schłodzony sok i ciągle mieszaj.
  • Przelej do plastikowych pojemników i włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Przygotowane według tego przepisu lody jagodowe mają bardzo intensywny smak i nie zawierają konserwantów.

Lody jagodowe jako sorbet

Sorbet to niskokaloryczny rodzaj lodów, który przygotowuje się bez mleka i jajek. Bardzo łatwo go przygotować – wystarczy blenderem zmiksować owoce z wodą mineralną i cukrem, a następnie zamrozić. Tak przygotowane lody jagodowe doskonale orzeźwiają i mają bardzo mało kalorii, szczególnie gdy cukier zastąpi się stewią lub ksylitolem.

Jak podawać lody jagodowe

Lody jagodowe mogą być podawane w gałkach. Wystarczy jednak przełożyć kulkę do pucharka, dodać bitą śmietanę i posypać całość świeżymi jagodami, by powstał intensywnie jagodowy deser. Można dodać także listki mięty, które orzeźwią i kolorystycznie ożywią całość. Lody można także podawać do jeszcze ciepłego ciasta owocowego – szczególnie dobrze pasuje do tarty z innymi owocami leśnymi.