kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Lody jogurtowe z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na pyszne i proste lody idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni maja, dodatek rabarbaru nadaje lodom świeżej nuty smakowej

Lody jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

Lody jogurtowe z rabarbarem

 

  • puszka mleka skondensowanego (ok 500 g)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowe z rabarbarem

ETAP 1:

Przygotuj plastikowa foremkę z przykryciem o pojemności 1,2 l.

Łodygi rabarbaru umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki. Cukier trzcinowy podgrzej na suchej patelni. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować wrzuć na niego pokrojony rabarbar. Rabarbar przesmaż lekko aż cukier równomiernie oblepi jego kawałki. Rabarbar może puścić odrobinę soku, nam to nie przeszkadza, lody będą jeszcze lepsze.

Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym i barwnikiem za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę wstaw do zamrażarki. Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie. Po pierwszej godzinie dodaj do masy rabarbar wraz z syropem powstałym przy smażeniu. Delikatnie przemieszaj masę.

Lody potrzebują przynajmniej 5-6 godzin aby całkowicie zastygły. Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki co najmniej kwadrans przed podaniem.