zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Lody jogurtowo czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

domowe lody w środku zimy

Lody jogurtowo czekoladowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lody jogurtowo czekoladowe

 

  • 1 jogurt naturalny ( 350 g )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szk mleka ( 3,2% )
  • 200 g masy krówkowej czekoladowej
  • 2 żółtka
  • sos czekoladowy
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Lody jogurtowo czekoladowe
Miskę do lodów włożyć do zamrażarki na minimum 12 godzin. Masę lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, dolać do niej mleko i dokładnie zmiksować blenderem. Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Dodać jogurt i wymieszać, następnie wlać mleko z masą krówkową. Chwilę ubijać na najwyższych obrotach. Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę. Maszynę włączyć na 30 minut. Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać. Gdy lody będą gotowe napełnić nimi pucharki, polać sosem czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.
Lody jogurtowo czekoladowe
Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę..
Lody jogurtowo czekoladowe
Maszynę włączyć na 30 minut. Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać..

Tagi:

sosy lody