Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne.

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny

 

  • 2 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 460 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • orzeszki ziemne solone

Sposób przygotowania:

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny

ETAP 1:

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny
Do garnka przełożyć masę kajmakową i część kremówki.

Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać na małym płomieniu, aż kajmak się rozpuści.

ETAP 2:

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny
Kajmak podgrzewać z kremówką, aż będzie jednolita masa.

Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę.

ETAP 3:

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny
Ubitą kremówkę delikatnie wmieszać w masę kajmakową.

Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową.

ETAP 4:

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny
Gotową masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia.

Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można ją podgrzać dodając trochę mleka. Smacznego


Tagi:

lody desery