Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lody kawowe bez maszyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsze lody kawowe jakie jadłam. Dodatek spirytusu sprawia, że nie zamarzają aż tak bardzo i nie czuć w nich kryształków lodu. Napar z kawy musi być bardzo mocny, dlatego najlepiej sprawdzi się tutaj kawa z ekspresu lub kawiarki.

Lody kawowe bez maszyny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody kawowe bez maszyny

 

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1/4 szklanki espresso (mocnego naparu z kawy)
  • 2 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Lody kawowe bez maszyny

ETAP 1:

Lody kawowe bez maszyny
Kawę wlać do masy śmietankowej i dokładnie wymieszać.

Przygotować napar z kawy i odstawić do wystudzenia. Do chłodnego dodać alkohol.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i ciągle miksując wlewać powoli mleko skondensowane. Do śmietankowej masy wlać kawę i wszystko wymieszać. Przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania w trakcie mrożenia.

Po paru godzinach lody są gotowe. Smacznego :)


Tagi:

lody deser