pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Lody marchewkowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne, sorbetowe lody. Doskonale orzeźwiają. Nie są zbyt słodkie. Pięknie się prezentują. Idealne na nadchodzące lato.

Lody marchewkowo-kokosowe

Składniki:

Lody marchewkowo-kokosowe

Lody marchewkowe

  • 1 kg marchewki
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 2 banany
  • 7 łyżeczek miodu
  • 2 garści rodzynek
  • 10 łyżeczek wiórek kokosowych
  • mięta lub bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lody marchewkowo-kokosowe
Umyte marchewki obieramy i kroimy w małe kawałki. Gotujemy do miękkości z łyżeczką cukru. Ugotowane marchewki blendujemy dodając do nich sok jabłkowy, obrane i pokrojone banany.

Powstałą masę dosładzamy miodem. Ja na podaną ilość składników dodałam 7 łyżeczek miodu.

Był lekko wyczuwalny, nadawał ciekawy smak deserowi. Miodu dodajemy więcej jeśli chcemy aby był bardziej wyczuwalny.

Można też doprawić cynamonem. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe - według uznania, u mnie jakieś 10 łyżek i wcześniej namoczone a następnie odsączone rodzynki.

Mieszamy, przekładamy do pojemniczka. Nie mam maszyny do lodów więc przez pierwsze 2 godziny mniej więcej co 30 minut miksowałam lody aby nie porobiły się grudki.

Przystrajamy listkami mięty lub bazylii. 

Tagi:

lody