Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lody piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lody piernikowe? Czemu nie. Idealne, pyszne i pachnące. Jeżeli w Święta znudzą się Wam ciasta, sałatki, mięsa i bigosy, to proponuję przygotować te pyszne lody. Zapewniam nie będziecie żałować. Takimi lodami możemy zaskoczyć również gości.

Lody piernikowe

Składniki:

Lody piernikowe

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku
  • 20 dag pierników w czekoladzie ( nadziewanych )

Sposób przygotowania:

Lody piernikowe

Przygotowanie masy żółtkowej:

Lody piernikowe
Z podanych składników przygotowujemy masę żółtkową.

Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika, następnie gorące mleko powoli wlewamy do utartych żółtek, cały czas masę ucieramy. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masa będzie gęstnieć ( nie gotujemy ). Gęstą masę studzimy.

Przygotowanie masy lodowej:

Lody piernikowe
Nastepnie ubijamy śmietankę i łączymy z masą żółtkową.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlewamy przestudzoną masę i ubijamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. W tym czasie masę lodową często mieszamy.

Mrożenie i podanie:

Lody piernikowe
Do masy lodowe dodajemy pierniki i mrozimy.Podajmey.

Gdy zauważymy, że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć dodajemy do niej połowę drobno pokruszonych pierników. Mrozimy dalej do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lody porcjujemy do miseczek lub pucharków,pozostałe pierniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nimi lody i podajemy.

Rady:
Masę lodową mroziłam około 7 godzin.Mieszałam co pół godziny.


Tagi:

lody