edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lody pinacolada z rumem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bezjajeczne kokosowo ananasowe lody z dodatkiem aromatycznego rumu.

Lody pinacolada z rumem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody pinacolada z rumem

 

  • SKŁADNIKI NA 0,5 LITRA LODÓW:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 100 g syropu z puszki ananasów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki cukru pudru – można dać więcej według smaku
  • 1 czubata łyżeczka zagęstnika do bitej śmietany
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Lody pinacolada z rumem
Misę maszynki do lodów mroziłam przez 24 godziny. Plastry ananasa drobno pokroiłam, wrzuciłam do dzbana miksera i zmiksowałam z brązowym cukrem, cukrem pudrem i częścią syropu. Mleczko kokosowe zmiksowałam w miseczce z resztą syropu i zagęstnikiem do bitej śmietany. Do mleczka kokosowego dodałam zmiksowanego ananasa. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki, żeby masa się schłodziła. Maszynkę włączyłam, przelałam do niej schłodzoną masę. Kiedy lody zaczęły gęstnieć, dodałam rum. To jest dobry moment, żeby ewentualnie dosłodzić je według gustu przesianym cukrem pudrem. Lody kręciłam 40 minut, po czym przełożyłam do plastikowego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki, żeby zrobiły się jeszcze gęściejsze. Podałam w wafelkach z plastrami ananasa i kandyzowaną wisienką.
Lody pinacolada z rumem
Mleczko kokosowe zmiksowałam z resztą syropu i zagęstnikiem.
Lody pinacolada z rumem
Masę przelałam do włączonej maszynki i zostawiłam Messiego żeby jej pilnował.
Lody pinacolada z rumem
po 40 minutach kręcenia przełożyłam lody do plastikowego pojemniczka i włożyłam je do zamrażarki.

Tagi:

lody lody