BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 533]

Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne lody z czerwonej porzeczki ,smak lodów lekko kwaśny,a dodatek słodkiej ubitej śmietany wzbogaci smak lodów.

Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi

Składniki:

Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi

 

  • czerwona porzeczka po obraniu około 2 szklanek,
  • cukier 150 g,
  • żółtka 2 + 1 łyżka wody przegotowanej,
  • białka jajek 2 + 50 g cukru,
  • śmietana 30 % 320 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,

 

  • dodatkowo;
  • róże,
  • białko z 1 jajka,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki,
  • biszkopty podłużne,

Sposób przygotowania:

Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Lody z czerwonej porzeczki;

Oczyszczone owoce wkładamy do garnka ugniatamy tłuczkiem aby je rozgnieśc, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Gotujemy aż porzeczki nabiorą jasnego różowego koloru, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać). Gdy owoce będą już gotowe wtedy przecisnąć całość przez geste sitko. Sok zostawiamy a skórki i pestki wyrzucamy.

Następnie do jednej miseczki wkładamy żółtka z dwóch jajek + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.

W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową , mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, a na samym końcu ostudzony sok z czerwonej porzeczki.

Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika ,zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 4 -5 godzin.)

Lody udekorowane czerwoną porzeczką, biszkoptami oraz kandyzowanymi różami.

Róże kandyzowane - sposób wykonania;

Ubić piane z białka z dodatkiem cukru pudru ( piane ubić widelcem nie na sztywno).

W takiej pianie maczamy róże lub same płatki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i suszymy około 1 godziny.