reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Lody poziomkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polecam pyszne domowe lody ze świeżymi poziomkami :) idealny deser na ciepłe, choć nie tylko dni.

Lody poziomkowe

Składniki:

Lody poziomkowe

 

 

 

  • 180 ml śmietanki 36%

 

  • 3 żółtka

 

  • 130 g cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Lody poziomkowe
Umyte i osączone poziomki (myjemy na sitku pod bieżącą wodą) miksujemy na papkę i wkładamy do lodówki. Mleko dobrze zagrzać. Żółtka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. , cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania wlewamy gorące mleko. Robimy to bardzo wolno - inaczej żółtka sie zetną. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania- jak tylko zacznie nam mocno parować, ściągamy garnek z ognia, cały czas mieszamy, podgrzewałam 10 minut, Masę żółtkową studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy poziomki, masę z żółtek delikatnie,ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do maszynki i postępujemy tak jak w instrukcji, lub przekładamy do pudełka i co 40-50 minut mieszamy mikserem, żeby zapobiec tworzeniu się kryształków. Smacznego:)

Tagi:

lody