WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Lody rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, domowe lody tym razem z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Świetny sposób na jego wykorzystanie, gdy znudzą nam się wszystkie ciasta.

Lody rabarbarowe

Składniki:

Lody rabarbarowe

 

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szkl wody
  • 6 żółtek
  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl kremówki
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

Lody rabarbarowe
Rabarbar dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy. Umieszczamy w garnku, wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem do miękkości, a następnie odkryte, aż wyparuje większość płynu. Dokładnie studzimy i blendujemy na jednolity mus.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem i dolewamy 0,5 szkl mleka.

Kremówkę z resztą mleka zagotowujemy, dodajemy krem jajeczny i mieszamy podgrzewając, by się nie zagotował.

Krem studzimy i dodajemy mus rabarbarowy. Przekładamy do maszynki lub zamrażamy, wyjmując i miksując kilkukrotnie.

Tagi:

lody rabarbar