Lody rabarbarowe z borówką amerykańską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne domowe lody zrobione na bazie musu rabarbarowego. Dodałam również do nich owoce borówki amerykańskiej. Jeśli zrobicie, nigdy już nie będziecie chcieli jeść kupnych lodów.

Lody rabarbarowe z borówką amerykańską

Składniki:

Lody rabarbarowe z borówką amerykańską

 

  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki 36 %
  • 450 g musu rabarbarowego
  • 100 g borówki amerykańskiej

 

Sposób przygotowania:

Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
Składniki powinny być mocno schłodzone. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko i chwilę miksujemy, po czym miskę wstawiamy do lodówki. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną masę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy. . Z zamrażarki wyjmujemy misę z maszynki do lodów, która mroziła się przez 24 godziny. Włączamy maszynę i przy pomocy dużego lejka wlewamy do niej masę. Następnie po łyżce dodajemy mus rabarbarowy. Lody kręcimy około 60 minut, powinny zgęstnieć. Gdy są już gotowe przekładamy je do plastikowej miski, dodajemy lekko rozgniecione widelcem borówki i wszystko delikatnie mieszamy. Lody mrozimy w zamrażarce przez 3 - 4 godziny.

Tagi:

lody