SUPERPRZEPIS

Lody ryżowe

  • cris cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Lody ryżowe Więcej zdjęć (3)

Pyszne, mocno kremowe lody w których główny składnik, czyli ryż jest mało wyczuwalny. Dominuje zdecydowanie aromat waniliowo-pomarańczowy.

Składniki:

Lody ryżowe

  • 100 g ryżu
  • 1 laska wanilii
  • 150 g cukru brązowego
  • 650 g mleka /użyłam ryżowe/
  • 150 g słodkiej śmietanki kremowej
  • 50 g likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki świeżej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Lody ryżowe

-W rondelku zagotować mleko z wanilią.

-Wsypać ryż, dodać szczyptę soli morskiej i mieszając zagotować.

-Rondelek z gorącym ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym ogniu wodą.

-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.

-Usunąć laskę wanilii, wsypać cukier .

-Wymieszać i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Miękki ryż połączyć ze śmietaną i zmiksować. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny Schłodzoną masę ryżową umieścić w zmrożonej misie maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut. Pod koniec dodać rodzynki namoczone w likierze.

-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na lody ,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji lodów. Ryż można ugotować w/g własnej sprawdzonej metody,istotne jest by był miękki.