rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Lody truskawkowo jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sezon na truskawki w pełni, więc postanowiłam skorzystać i wypróbować mój nowy sprzęt, jakim jest maszynka do lodów. Tym bardziej że pozostało mi troszkę kremu do tarty. Nigdy nie jadłam u kogoś domowych lodów, ale myślę że moje warte są spróbowania!

Lody truskawkowo jogurtowe

Składniki:

Lody truskawkowo jogurtowe

 

  • Na 6 porcji:
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 serek mascarpone
  • 25 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 wafelków do lodów - można więcej, ale wtedy porcje będą mniejsze:)

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowo jogurtowe
Ok 220 g truskawek rozgniatamy i stawiamy na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, a gdy zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony.

Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe owoce i pozostawiamy na ok 45 minut. Po tym czasie przekładamy do wafli, dekorujemy truskawkami i podajemy od razu do konsumpcji. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, możemy gotową masę przelać do pojemnika plastikowego, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika na min 6 godzin, pamiętając o tym by mieszać je co godzinę, by pozbyć się kryształków lodu.