mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Lody truskawkowo rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Lody lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru, domowe bez konserwantów. Są szybkie do zrobienia trzeba pamiętać tylko o ich mieszaniu. Na ochłodę idealne. Dzieci i nie tylko będą zachwyceni

Lody truskawkowo rabarbarowe

Składniki:

Lody truskawkowo rabarbarowe

 

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowo rabarbarowe

ETAP 1:

Lody truskawkowo rabarbarowe
rabarbar pokrojony zasypany cukrem podbotowany

Rabarbar obieram kroję na małe kawałki przekładam do rondelka dodaję łyżkę cukru, dodaję dwie łyżki wody i gotuję, aż rabarbar zrobi się miękki.

ETAP 2:

Lody truskawkowo rabarbarowe
truskawki przesmażone dodany rabarbar i zmiksowane

Truskawki obieram kroję na kawałki, przekładam do rondelka posypuję łyżką cukru i przesmażam aż truskawki puszczą sok. Rabarbar dodaję do truskawek i miksuję blenderem.

ETAP 3:

Lody truskawkowo rabarbarowe
masa owocowa dodana do ubitej śmietany i jogurtu

Śmietanę ubijam na sztywno dodaję jogurt, masę owocową zimną i mieszam.

ETAP 4:

Lody truskawkowo rabarbarowe
masa lodowa wylana do pudełka przed wstawieniem do zamrażalnika

Przelewam do pojemnika i wstawiam do lodówki. Po dwóch godzinach miksuję mikserem, i potem robię tak co godzinę aż będą gęste. Lody można przechowywać tydzień w lodówce.