Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Lody waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne domowe lody to wspaniały deser w upalne dni

Lody waniliowe

Składniki:

Lody waniliowe

 

  • 1 szkl mleko,
  • 4 szt żółtka,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lody waniliowe
Mleko zagotować. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Postawić na garnku z gotującą się wodą, ciągle ubijając wlewać gorące mleko. Gdy powstanie gęsty krem, zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Ostudzoną masę przykryć folią aluminiową, włożyć do zamrażalnika na 3-5 godzin.Podawać z bitą śmietanką.

Tagi:

lody