sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Lody waniliowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Lody jajeczne bezpieczne. Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki alby cieszyć się ich pysznym smakiem. Cały sekret kryje się w zagotowaniu mleka z masą z żółtek i cukru.

Lody waniliowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody waniliowe

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub ekstrakt

Sposób przygotowania:

Lody waniliowe
1. Mleko gotujemy z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

2. Wlewamy powoli do wrzącego mleka ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Powinna wyglądać jakby się lekko zważyła. 

3. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, miksując co 20-30 minut.
Lody waniliowe
Pyszne domowy lody na upalne, wakacyjne dni.