kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mam dużą słabość do lodów ale denerwuje mnie długa lista sztucznych dodatków jaką można wyczytać w składzie sklepowych propozycji.

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux

Składniki:

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux

 

  • (na około 900ml)
  • 500 ml mleka
  • 125 g drobnego cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 300ml śmietanki kremówki
  • opcjonalnie 2 łyżki wódki lub innego wysoko alkoholowego trunku

Sposób przygotowania:

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux

1

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux
Mleko podgrzewamy z cukrem i nasionami wanilii do zagotowania.

Do małego garnka wlać mleko oraz dodać 2/3 ilości cukru i miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Zagotować.

2

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux
Zółtka jajek ucieramy na biała, puszystą masę z cukrem.

W czasie kiedy mleko się gotuje rozmieszać żółtka z pozostałą ilością cukru do uzyskania puszystej, białej masy.
Gorące mleko wlać powoli cały czas mieszając do utartych żółtek.

3

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux
Krem podgezwamy ale nie zagotowujemy, gdyz się zważy.

Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na bardzo małym ogniu aż krem nieco zgęstnieje i zacznie oblepiać drewnianą łyżkę. Nie doprowadzać do wrzenia gdyż się zważy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.

4

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux
Schłodzony krem łaczymy z zimna kremówką.

Ze schłodzonego kremu angielskiego wyciągamy laskę wanilii i mieszamy z zimna kremówką. Opcjonalnie możemy dodać dwie łyżki wódki. Dzięki niej lody nie zbiją się w lodową grudę.
Masę przelać do pojemnika i mrozić w lodówce przez kilka godzin (w zależności od temperatury w zamrażalce). Co godzinę dobrze przemieszać zawartość opakowania, aby uniknąć powstawania kryształków lodu.


Tagi:

lody