basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Lody z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie sądziłam że z kremu do tortów można stworzyć takie pyszne lody.

Lody z bakaliami

Składniki:

Lody z bakaliami

 

  • 2 kremy do tortów o smaku śmietankowym
  • 2 szklanki (400 ml) mleka 3,2%
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 10 dag rodzynek
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 śliwki suszone
  • 2 daktyle suszone

Sposób przygotowania:

Lody z bakaliami
Do wysokiego naczynia wlać dwie szklanki schłodzonego mleka, wsypać dwa kremy do tortów w proszku o smaku śmietankowym, miksować mikserem lub blenderem około 5 minut. Orzechy włoskie rozłupać, posiekać w kosteczkę, rodzynki sparzyć, czekoladę pokroić w kosteczkę, śliwki i daktyle drobno pokroić. Do gotowego kremu dodać posiekane orzechy, płatki migdałowe, sparzone rodzynki, pokrojoną czekoladę, wiórki kokosowe, pokrojone daktyle i śliwki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do plastikowego pojemnika z przykryciem i wsadzić do zamrażarki na 24 godziny. Lody podawać z kawą.