Marco Ghia

Marco Ghia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Lody z gorgonzolą i oliwą extra vergine

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Oryginalne lody, które przygotujesz w łatwy i prosty sposób. To pomysł na deser idealny na lato!

Lody z gorgonzolą i oliwą extra vergine

Składniki:

Lody z gorgonzolą i oliwą extra vergine

 

 

  • 200 g cukru

 

  • 200 g oliwy extra vergine

 

  • 100 g gorgonzoli

 

  • 80 g pistacji do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Lody z gorgonzolą i oliwą extra vergine
Cukier oraz śmietanę mieszamy i przelewamy do sorbetiery. Dodajemy oliwę. Powstałą masę mieszamy z gorgonzolą w stalowym lub szklanym pojemniku. Wkładamy do zamrażalnika i zostawiamy na przynajmniej 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy i wkładamy jeszcze raz na następne pół godziny. Proces ten powtarzamy kilka razy.

Kiedy lody będą odpowiednio zmrożone przekładamy je do małych miseczek. Tuż przed podaniem posypujemy pokrojonymi drobno pistacjami, dodajemy łyżeczkę miodu. Do deseru możemy również dodać świeże truskawki.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl