Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

AQUAFABA - ogólna nazwa lekko gęstego płynu pozostałego po ugotowaniu nasion strączkowych (fasola, bób, groch, ciecierzyca). Ubija się na dość stabilną pianę bardzo podobną do tej z kurzych białek.

Lody z mango bez nabiału (z aquafaba) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)

 

  • aquafaba z cieciorki 1 szkl.
  • mango 2 szt.
  • sok z cytryny do smaku
  • skórka z pomarańczy
  • likier pomarańczowy do smaku
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)
Bardzo dojrzałe miękkie i słodkie mango obrać, odkroić od pestki jak najwięcej miąższu, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić. 

Zalewę z cieciorki schłodzić i połączyć z odrobiną soku z cytryny.

Ubić sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera - małymi porcjami dodawać cukier stale ubijając po każdej porcji.

Zmiksować zamrożone mango z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu. 

Dodać do piany i mieszać na niskich obrotach, tylko do połączenia. 

Na koniec dołożyć startą skórkę pomarańczową. Szybko wymieszać łyżką, przełożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić. 

Gotowe lody mają konsystencję zbliżoną do sorbetu, ale nie zamarzają na sztywno i łatwo jest nabrać porcję gałkownicą albo łyżką.
Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)
Zamrożone mango dość łatwo daje się zmiksować.
Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)
Ubita na sztywno aquafaba nadaje masie lekkości.
Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)
Przed zamrożeniem masa jest bardzo puszysta.
Lody z mango bez nabiału (z aquafaba)
Im bardziej dojrzałe mango, tym więcej aromatu w lodach.

Tagi:

lody deser mango