kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Lody z pieczonych truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Truskawki pieczone z odrobiną balsamico i cukrem, odparowują sporo wody a ich smak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;) (odparowuje).

Lody z pieczonych truskawek

Składniki:

Lody z pieczonych truskawek

podstawowe

  • (na około 800ml)
  • 450g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kremu balsamicznego
  • 330ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • miąższ z ½ laski wanilii

Sposób przygotowania:

Lody z pieczonych truskawek

1

Lody z pieczonych truskawek
Truskawki myjemy, kroimy i pieczemy z dodtkiem balsamico i cukru.

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżka kremu balsamicznego i wykładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Lody z pieczonych truskawek
Pieczone truskawki, miksujemy i chłodzimy.

Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.

Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników.

3

Lody z pieczonych truskawek
łaczymy ubita smietnake kremówke ze schłodzonymi truskawkami.

Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową przemieszać szpatułką, ale nie do końca a jedynie tak by powstały truskawkowe mazańce.

Masę przekładamy do pojemnika do zamrażania i mieszamy co pół godziny do całkowitego zamrożenia. W zależności od temperatury w lodówce zajmie to kilka godzin. Ale naprawdę warto czekać.


Tagi:

lody