marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody z rurkami i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Desery lodowe z dodatkami owocowymi, bakaliowymi lub z dodatkami alkoholu lub wanilii,czy jeszcze innymi można zamiast kupować to przyrządzić i samemu zamrozić.

Lody z rurkami i owocami

Składniki:

Lody z rurkami i owocami

 

  • 300 ml. kremówki,
  • 150 ml.mleka 3,2%,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • laska wanilii,
  • 1 opakowanie rurek waflowych suchych,
  • 50 dag. owoców leśnych mrożonych lub konfitur jagodowych,
  • pojemnik na lody.

Sposób przygotowania:

Lody z rurkami i owocami
Jajka sparzyć wrzątkiem, po czym przelać zimną wodą, rozbić, oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na parze oraz dodając rdzeń wyskrobany z laski wanilii. Mleko i kremówkę wlać do garnka i zagotować, ale nie dopuścić, by wykipiało. Wlać je do masy jajecznej i ubijać na małym ogniu. Zestawić i wystudzić. Rurki napełniać mrożonymi leśnymi jagodami lub malinami lub też konfiturą jagodową lub malinową przez tutkę z brystolu oraz układać rurki na dno pojemnika na lody i zalać masą mleczno-jajeczną z wanilią. Zamknąć pojemnik i wstawić na 3-5 godz. do zamrażalnika. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i otworzyć, deser pokroić na sześć porcji i podawać na talerzykach lub szerokich szklanych pucharkach.

Tagi:

lody lody