Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lody z sosem rodzynkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sos rodzynkowy winny czy niewinny, to znakomity dodatek do lodów!

Lody  z sosem rodzynkowym

Składniki:

Lody z sosem rodzynkowym

 

  • 1 opakowanie lodów Zielona Budka Familiada adwokat – czekolada (lub inne, ulubione);
  • 50 g masła;
  • 6 łyżek miodu;
  • 100 ml białego wina;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • Skórka starta z pół cytryny;
  • 60 g rodzynek;
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów;
  • 125 ml śmietanki kremówki;

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lody z sosem rodzynkowym
Sos rodzynkowy: Masło stopić dodać miód i tak długo podgrzewać, aż masa będzie miała kolor karmelowy. Dodać białe wino, sok cytrynowy, rodzynki i orzechy. Stale mieszając gotować 3 min. Lody podzielić na porcje, położyć je na okrągłych waflach i ułożyć na talerzykach.Polać gorącym sosem rodzynkowym.