eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łopatka faszerowana Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna rolada mięsna faszerowana szpinakiem i serem.

Łopatka faszerowana Eli

Składniki:

Łopatka faszerowana Eli

 

  • 1.5 kg łopatki wieprzowej
  • Marynata:
  • 6 łyżek oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chińskiego słodko-ostrego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki przyprawy ziołowej do grilla
  • pieprz

 

  • 1 paczka szpinaku mrozonego-450 g
  • 15 dkg sera pleśniowego rokpol
  • 15 dkg sera feta
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Łopatka faszerowana Eli
Łopatkę rozkroić tak,żeby powstał prostokątny płat i rozbić tłuczkiem do mięsa.Składniki marynaty włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać,aż zrobi się emulsja.Zalać mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Szpinak włożyć do rondla i odparować (woda musi całkowicie wyparować) i ostudzić.Ser pleśniowy rozdrobnoć,dodać do szpinaku.Dodać czosnek,pieprz i wymieszać.Ser feta pokroić w kostkę.mięso wyjąć z marynaty,osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozłożyć płat mięsa,posmarować szpinakiem (zostawiając z jednego dłuższego boku wolny pasek),posypać kostkami fety,ciasno zwinąć(od posmarowanego dłuższego boku) i związać nicią kuchenną.Mieso włożyć do rękawa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1.5 godziny.20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię,żeby mięso się przyrumieniło.Wyjąć roladę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.Przed podaniem pokroić w plastry.Smacznego!