Strona główna Łopatka pieczona

Łopatka pieczona.

msewka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1
Łopatka pieczona.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół do natarcia pochodzi z przepisu Pyzy na karczek w sosie śliwkowym.


trudność: łatwe
czas:

Łopatka pieczona. - SKŁADNIKI:

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Łopatka pieczona. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łopatka pieczona. (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2010-01-04 12:37
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na Twoją łopatkę Ewciu,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita

2010-01-04 16:22
Widzę, że w tym przepisie jest sporo przypraw, więc na pewno mięsko jest bardzo aromatyczne i na pewno bardzo smaczne.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-01-04 16:32
Mniaaam :p
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2010-01-04 18:14
Oj to mięsko kusiło mnie już na forum,bardzo lubię takie mięska pieczone zarówno jak i na ciepło i zimno:)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-01-06 12:41
Pyszne pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-02-17 22:15
Już kilka rzeczy nas łączy: zamiłowanie do gotowania, imię i lubimy mięsa. Za łopatkę nie inaczej jak 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pieczona kaczka z żurawiną Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowo - ogórkowym
Mięso wieprzowe z pomidorami Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą Marokańska zupa bananowa
Klopsiki z kaparami Kurczak w orientalnym bulionie Kapuśniaczek na wędzonym boczku
Ciasto z zupą cebulową Gęś z jabłkami, pomarańczami Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane