Strona główna Łopatka pieczona

Łopatka pieczona.

msewka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1
Łopatka pieczona.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół do natarcia pochodzi z przepisu Pyzy na karczek w sosie śliwkowym.


trudność: łatwe
czas:

Łopatka pieczona. - SKŁADNIKI:

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Łopatka pieczona. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łopatka pieczona. (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2010-01-04 12:37
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na Twoją łopatkę Ewciu,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita

2010-01-04 16:22
Widzę, że w tym przepisie jest sporo przypraw, więc na pewno mięsko jest bardzo aromatyczne i na pewno bardzo smaczne.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-01-04 16:32
Mniaaam :p
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2010-01-04 18:14
Oj to mięsko kusiło mnie już na forum,bardzo lubię takie mięska pieczone zarówno jak i na ciepło i zimno:)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-01-06 12:41
Pyszne pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-02-17 22:15
Już kilka rzeczy nas łączy: zamiłowanie do gotowania, imię i lubimy mięsa. Za łopatkę nie inaczej jak 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Ragoût miesno-warzywne Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Pieczone pod majonezem udka z kurczaka
Pieczeń z szynki wieprzowej Zapiekane kotlety z indyka Cygara schabowe w sosie cebulowym
Roladki z goudą, camembertem i natką pietruszki Piersi z kurczaka parowane  Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą
Kotleciki mielone z jajkiem Kurczak w sosie curry-marchwiowym Biała kiełbasa grillowana w musztardowej marynacie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane