Strona główna Łopatka pieczona

Łopatka pieczona.

msewka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1
Łopatka pieczona.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół do natarcia pochodzi z przepisu Pyzy na karczek w sosie śliwkowym.


trudność: łatwe
czas:

Łopatka pieczona. - SKŁADNIKI:

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Łopatka pieczona. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łopatka pieczona. (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2010-01-04 12:37
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na Twoją łopatkę Ewciu,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita

2010-01-04 16:22
Widzę, że w tym przepisie jest sporo przypraw, więc na pewno mięsko jest bardzo aromatyczne i na pewno bardzo smaczne.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-01-04 16:32
Mniaaam :p
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2010-01-04 18:14
Oj to mięsko kusiło mnie już na forum,bardzo lubię takie mięska pieczone zarówno jak i na ciepło i zimno:)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-01-06 12:41
Pyszne pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-02-17 22:15
Już kilka rzeczy nas łączy: zamiłowanie do gotowania, imię i lubimy mięsa. Za łopatkę nie inaczej jak 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Zapiekanka z wołowiną Mięsne sakiewki z farszem Pulpety wołowe w sosie pieczarkowym
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym Szynka wędzona z domowej wędzarni Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym
Żeberka w kawie Grillowana pierś Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie
Placuszki z piersią kurczaka Ogniste kieszonki drobiowe Mielone roladki z jajkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane