Strona główna Łopatka pieczona

Łopatka pieczona.

msewka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1
Łopatka pieczona.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół do natarcia pochodzi z przepisu Pyzy na karczek w sosie śliwkowym.


trudność: łatwe
czas:

Łopatka pieczona. - SKŁADNIKI:

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Łopatka pieczona. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łopatka pieczona. (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-01-04 12:37
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na Twoją łopatkę Ewciu,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita
offline

2010-01-04 16:22
Widzę, że w tym przepisie jest sporo przypraw, więc na pewno mięsko jest bardzo aromatyczne i na pewno bardzo smaczne.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-01-04 16:32
Mniaaam :p
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2010-01-04 18:14
Oj to mięsko kusiło mnie już na forum,bardzo lubię takie mięska pieczone zarówno jak i na ciepło i zimno:)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2010-01-06 12:41
Pyszne pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-02-17 22:15
Już kilka rzeczy nas łączy: zamiłowanie do gotowania, imię i lubimy mięsa. Za łopatkę nie inaczej jak 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Grillowana karkówka z musem paprykowym Pizza z mięsem mielonym Pieczona karkówka w piwnej skorupce
Pizza z kurczakiem curry Naleśnikowe paczuszki dyniowe Smalczyk z wędzonką
Świąteczny schab Mielone z pestkami dyni Dyniowe leczo z indykiem
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane