Strona główna Łopatka pieczona

Łopatka pieczona.

msewka - Przepis na: Łopatka pieczona. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Łopatka pieczona.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół do natarcia pochodzi z przepisu Pyzy na karczek w sosie śliwkowym.


trudność: łatwe
czas:

Łopatka pieczona. - SKŁADNIKI:

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku

Łopatka pieczona. - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łopatka pieczona. (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-01-04 12:37
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na Twoją łopatkę Ewciu,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita
offline

2010-01-04 16:22
Widzę, że w tym przepisie jest sporo przypraw, więc na pewno mięsko jest bardzo aromatyczne i na pewno bardzo smaczne.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-01-04 16:32
Mniaaam :p
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2010-01-04 18:14
Oj to mięsko kusiło mnie już na forum,bardzo lubię takie mięska pieczone zarówno jak i na ciepło i zimno:)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2010-01-06 12:41
Pyszne pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-02-17 22:15
Już kilka rzeczy nas łączy: zamiłowanie do gotowania, imię i lubimy mięsa. Za łopatkę nie inaczej jak 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kotlety w migdałowej panierce Pasztet z królika  Kotleciki z fileta z kurczaka w cieście
Schab pod jarmużową pierzynką Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami
Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Gulasz z suszonymi śliwkami i pomidorami Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi
Pałki z kurczaka z sosem Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą Schabowe falbanki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane