paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Łopatka pieczona do chleba wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczona łopatka jest idealna do chleba, zdecydowanie smaczniejsza od wędlin ze sklepu

Łopatka pieczona do chleba wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka pieczona do chleba wg Beaty

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej (najlepiej kulka)
  • 50 ml oleju (rzepakowy)
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty chili

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona do chleba wg Beaty
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: Do szklanki wlewamy olej, dodajemy ocet a następnie wsypujemy wszystkie przyprawy: majeranek, tymianek, rozmaryn, lubczyk, czosnek, paprykę ostrą i słodką oraz chili. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Gotową marynatą polewamy mięso a następnie dokładnie nacieramy nią łopatkę. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na całą noc (miseczkę zaciągamy folią spożywczą) Następnego dnia mięso wyciągamy, formujemy w zgrabną kulkę i owijamy starannie nicią tak aby pieczeń utrzymała swój kształt podczas pieczenia. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st C przez 1,5 godz. Sprawdzamy czy mięso nie jest twarde, jeśli tak to jeszcze chwilę pieczemy. (U mnie 1,5 godz w zupełności wystarczyło). Po ostudzeniu odwijamy nitkę i wstawiamy łopatkę do lodówki. Po kilku godzinach będzie się lepiej kroić. Wytopiony tłuszczyk przelewam do kubka i wstawiam do lodówki, gdy stężeje będzie fajny tłuszczyk z galaretką do smarowania chleba. Smacznego :)
Łopatka pieczona do chleba wg Beaty
Z oleju, octu winnego oraz przypraw robimy marynatę
Łopatka pieczona do chleba wg Beaty
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i polewamy marynatą
Łopatka pieczona do chleba wg Beaty
Mięso dokładnie naciermay marynatą i wstawiamy na noc do lodówki
Łopatka pieczona do chleba wg Beaty
Z mięsa formujemy kulkę, zawijamy nicią i pieczemy