edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Przepyszne, kruche i aromatyczne mięsko. Idealne do obiadu i na kanapki!

Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą

 

  • 1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą
Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieściłam w miseczce i wymieszałam. Otrzymaną papką dokładnie natarłam mięso, zawinęłam je w folię śniadaniową i włożyłam do lodówki, gdzie przeleżało sobie spokojnie półtora dnia, bo nie miałam czasu wcześniej go upiec. Po tym czasie łopatkę zapakowałam w kawałek rękawa do pieczenia, dokładnie zawiązałam końce na kształt cukiereczka, a od wierzchu zrobiłam kilka dziurek wykałaczką. Rękaw przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Po tym czasie delikatnie, żeby się nie poparzyć parą, rozcięłam rękaw, mięso wyjęłam do ostudzenia, a powstały podczas pieczenia sos zlałam do słoiczka, aby na drugi dzień go zagęścić i wykorzystać do polania mięsa.
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam w miseczce.
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą
Na opłukane i osuszone mięso wyłożyłam pastę z przypraw.
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą
Mięso dokładnie natarłam marynata ze wszystkich stron.
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą
Przed pieczeniem włożyłam mięso do rękawa.

Tagi:

marynaty