iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Łopatka w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne bitki z łopatki marynowane w czerwonym winie z dużą ilością papryki słodkiej i ostrej . Wspaniały obiad .

Łopatka w czerwonym winie

Składniki:

Łopatka w czerwonym winie

 

  • 1 kg łopatki

 

 

 

  • olej

 

 

 

 

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

 

 

 

  • czerwone wino

Sposób przygotowania:

Łopatka w czerwonym winie
Łopatkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy z dwóch stron. Solimy , doprawiamy pieprzem zalewamy czerwonym winem i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień w brytwance rozgrzewamy olej smażymy plastry łopatki z obu stron. Zasypujemy paprykami chwilę smażymy, dodajemy liść laurowy , ziele angielskie i zalewamy winem pozostałym z marynowania . Redukujemy alkohol. Zalewamy wodą; Dusimy ok 40 min. Kiedy mięso jest miękki dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku.Na koniec dodajemy śmietanę Zagotowujemy i podajemy.