marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Łopatka w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 10

Pyszna, smaczna idealna na obiad łopatka w piwie. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a dalej piecze się samo.

Łopatka w piwie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka w piwie

Składniki na marynatę do łopatki

Mięso

  • łopatka bez kości ok 2 kg
  • 2 puszki piwa
  • musztarda sarepska
  • 5 łyżek śmietany
  • 1-1,5 kg ziemniaki

Sposób przygotowania:

Łopatka w piwie

Przygotowanie marynaty do mięsa

Łopatka w piwie
Łopatkę obtaczamy w marynacie i wstawiamy na chwilę do lodówki

Robiąc marynatę do mięsa wszystkiego dodajemy na oko. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i pozostawić w niej mięso na noc w lodówce, ale można także zrobić chwilę przed pieczeniem.

Do miski wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy bazylii, oregano, ziół prowansalskich, papryki ostrej mielonej, czosnku granulowanego i musztardy oraz soli i pieprzu.

Całość mieszamy, nakłuwamy mięso widelcem i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na około 10 minut

ETAP 2:

Łopatka w piwie
Po 1,5 godziny wyjmujemy i przekręcamy mięso na drugą stronę

W czasie kiedy mięso przegryza się z marynatą obieramy około 1 do 1,5 kg ziemniaków i kroimy w nieduże kawałki. Po 10 minutach przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i smarujemy z wierzchu musztardą. Całość zalewamy puszką piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1,5 godziny plus minus.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i przekręcamy na drugą stronę raz jeszcze smarując musztardą. W tym czasie sprawdzamy stopień upieczenia łopatki. Dodajemy ziemniaki układając dookoła mięsa , które doprawiamy solą i pieprzem oraz rozkładamy co kawałek po trochu masła.

Całość zalewamy kolejną puszką piwa i wstawiamy na kolejne około 1,5 godziny plus minus.

ETAP 3:

Łopatka w piwie
Gotowe mięso podajemy z sosem który robimy z pozostałości po pieczeniu

Po upieczeniu wyjmujemy mięso na deskę a z pozostałości w naczyniu robimy sos dodając 5 łyżek śmietany i około 3 łyżeczek musztardy. Mieszamy i ponownie przekładamy mięso żeby się ładnie obtoczyło w sosie. Standardowo pieczenie łopatki trwa około 2,5 godziny do 3 maksymalnie. Wszystko zależy od wielkości mięsa i pracy piekarnika.

Życzę smacznego.


Tagi:

dania mięsa