WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Łopatka w sosie paprykowo-pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Łopatka wieprzowa w pikantnym sosie pieczeniowym z papryką i szczypiorkiem. Idealny dodatek do ziemniaków, ryżu i kaszy.

Łopatka w sosie paprykowo-pieczeniowym

Składniki:

Łopatka w sosie paprykowo-pieczeniowym

 

  • 0,5 kg łopatki
  • 0,5 szkl mąki
  • olej do smażenia
  • 1 l wody lub bulionu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypioru

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie paprykowo-pieczeniowym
Łopatkę czyścimy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy na rumiano i zalewamy wodą.

Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Mieszając, dusimy aż mięso będzie miękkie.

Szczypior siekamy i dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos będzie odpowiednio gęsty.

Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. 



Tagi:

danie mięso