mj_mj

mj_mj

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Łopatka w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle smaczne azjatyckie danie. Mięso wieprzowe można zastąpić filetem z kurczaka lub indykiem i będzie bardziej dietetyczne danie.

Łopatka w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Łopatka w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 papryka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały koncentrat
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie słodko-kwaśnym
Łopatkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Cebulę i por pokroić w kostkę i dodać do mięsa- razem poddusić 5 min. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Ananasa pokroić w kostkę i razem z sokiem dodać do mięsa-zagotować, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat i ocet do smaku i poddusić jeszcze 5 min. Podawać z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO!!!