lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Łopatka w sosie z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łopatkę dość często robie z sosem jednakże podana z kaszą gryczaną smakuje zupełnie inaczej. Zachęcam do jedzenia kasz ponieważ są bardzo zdrowe.

Łopatka w sosie z kaszą gryczaną

Składniki:

Łopatka w sosie z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie z kaszą gryczaną
Łopatkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie mięso przekładamy do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek wlewamy olej i smażymy. Gdy mięso nabierze złotego koloru z obu stron podlewamy je wodą i dusimy około 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do 1 szklanki wody i mieszamy tak by nie było grudek. Dodajemy tą mieszankę do sosu energicznie mieszając. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy pół cebuli i podsmażamy ją. Dodajemy kasze i również ją przesmażamy. Następnie wlewamy wodę około 3 cm powyżej kaszy. Gotujemy do momentu aż woda wyparuje a kasza będzie miękka. Kasze podajemy z mięsem i sosem.