Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Łopatka wieprzowa w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso w sosie na odświętny obiad. Doskonały pomysł dla początkujących kucharzy.

Łopatka wieprzowa w sosie

Składniki:

Łopatka wieprzowa w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa w sosie
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy je, pieprzymy, nacieramy słodką papryką. Czosnek kroimy w dość grube plasterki. Mięso nakłuwamy szpicem noża, i w powstałe dziurki wkładamy kawałki czosnku. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy mięso z obu stron aż zarumieni się. Wtedy podlewamy je wodą, i doprowadzamy do miękkości dusząc pod przykryciem. Gdy już będzie gotowe, z mąki i wody tworzymy jednolitą zawiesinę i wlewamy ją do mięsa. W ten sposób powstanie sos, który doprawiamy maggi. Mięso porcjujemy, krojąc je na plastry. Smacznego!