Strona główna Łopatka Wieprzowa z Piekarnika

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika

Pieczeń « poprzedni | następny »
Zgobisz offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 169
zdjęcia: 1 z 3
Łopatka  Wieprzowa  z  Piekarnika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pikantna i aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej.


trudność: łatwe
czas:

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika - SKŁADNIKI:

  • 2, 5 kg. łopatki bez kości
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • słonina / boczek wędzony ( kilka słupków )
  • musztarda ( zwykła )

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

► Łopatkę umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć, wąskim długim nożem nakłuć w kilku miejscach i w otworki powtykać na przemian słupki czosnku i słoniny - żeby mięso nie było suche, następnie mięso posolić, popieprzyć i wysmarować musztardą. ► W naczyniu wymieszać składniki na marynatę, natrzeć nią mięso z obu stron i włożyć na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu. ► W brytfannie rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 90 minut w 180C / Termoobieg /. Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Łopatka Wieprzowa z Piekarnika (strona 1 z 1)  
pszczolkaanulka

pszczolkaanulka
offline

2012-01-23 12:41
bardzo apetyczne! idealne mięso na zimowy obiad. :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczeń
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Łopatka pieczona z warzywami Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
„Zając” z jajkiem Pieczeń z białej kiełbasy w cieście kruchym Pieczona łopatka
Łopatka pieczona z cebulą Chińska pieczeń Klops z jajkiem i warzywami
Mięso duszone z pieczarkami Klops Roladki wieprzowe z suszonymi owocami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane