Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pikantna i aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej.

Łopatka  Wieprzowa  z  Piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika

 

  • 2, 5 kg. łopatki bez kości
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • słonina / boczek wędzony ( kilka słupków )
  • musztarda ( zwykła )

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika
► Łopatkę umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć, wąskim długim nożem nakłuć w kilku miejscach i w otworki powtykać na przemian słupki czosnku i słoniny - żeby mięso nie było suche, następnie mięso posolić, popieprzyć i wysmarować musztardą. ► W naczyniu wymieszać składniki na marynatę, natrzeć nią mięso z obu stron i włożyć na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu. ► W brytfannie rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 90 minut w 180C / Termoobieg /. Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.
Łopatka  Wieprzowa  z  Piekarnika
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron następnie piec w piekarnika - od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.
Łopatka  Wieprzowa  z  Piekarnika
Łopatkę nakłuć i w otworki powtykać słupki czosnku i słoniny - zamarynować.