anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo prosty sposób na własnoręczne przygotowanie mięsa na kanapki, jedyne czego potrzebujemy, to szynkowar i trochę cierpliwości.

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Składniki:

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

 

  • łopatka wieprzowa - 1 kg

 

  • MARYNATA:
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • kwiat muszkatu – 1/2 łyżeczki
  • czosnek – 3 ząbki
  • rozmaryn – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny grubo mielony – 3/4 łyżeczki
  • sól peklująca - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa z szynkowaru
Łopatkę wieprzową opłukać i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso.

Tak przygotowane włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowaru lub mocnego woreczka do zamrażania. Zamknąć go klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny.

Następnie mięso umieścić w szynkowarze. Wstawić go do dużego garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut.

Szynkowar wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin.

Po tym czasie łopatkę wyjąć z szynkowaru i podawać pokrojoną na plastry.