pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczona, soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem
Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso. Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy ząbki czosnku. Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut. Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut. Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.
Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem
Wykrojoną łopatkę z dzika nacieramy solą
Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem
Na odczekaniu kilku dni łopatke jest gotowa do dalszej obróbki
Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem
Przyprawiamy i pakujemy do rękawa, który zamykamy
Łopatka z dzika szpikowana czosnkiem
Pieczemy w wysokiem temperaturze przez ponad godzinę

Tagi:

mięso