Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie, które cieszy nie tylko oczy, ale i kubki smakowe. Soczysty łosoś doskonale współgra ze słodkimi truskawkami i mango oraz ostrym sosem winegret.

Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango

Składniki:

Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango

 

  • 50 dag oczyszczonego filetu z łososia norweskiego ze skórą

 

 

  • 1 łyżka musztardy dijon

 

 

 

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

 

 

 

  • Na sałatkę:

 

  • 10 dag łagodnej mieszanki sałat (rzymska, masłowa, lollo, endywia, dębolistna)

 

  • 10 dag pikantnej mieszanki sałat (rukola, rzepa naciowa, mniszek, rzeżucha ogrodowa, botwinka)

 

 

 

 

  • 1 czubata łyżka musztardy dijon

 

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

 

  • 2 łyżki białego octu winnego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango
Łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 4 równe kawałki.Do oleju dodajemy sos sojowy, miód, musztardę i sok z limonki. Dokładnie mieszamy.Marynatą zalewamy łososia, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Przygotowanie sałatki: Mix sałat płuczemy, odsączamy na sicie.Mango przecinamy na pół, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Truskawki płuczemy, kroimy na ćwiartki. Dodajemy do sałaty razem z mango. Składniki sosu dokładnie mieszamy, doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.Sos vinegret wlewamy do sałaty na 5 minut przed podaniem.Łososia odsączamy z marynaty, grillujemy z obu stron, zaczynając od strony skóry. Grillowanego łososia podajemy z surówką z mango i truskawek.