Łukasz P

Łukasz P

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Łosoś na parze z puree z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie, które z łatwością każdy przyrządzi w swojej kuchni. Idealnie pasują do niego szparagi na które właśnie zaczyna sie sezon.

Łosoś na parze z puree z kalafiora

Składniki:

Łosoś na parze z puree z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na parze z puree z kalafiora
Filet z łososia oczyszczamy i dzielimy na porcje, oprószamy sola i białym pieprzem. Wierzch łososia przykrywamy plasterkami cytryny, tak przygotowanego łososia gotujemy na parze. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż zrobi sie miękki, ale uważamy żeby go nie rozgotować całkowicie, ugotowany kalafior odcedzamy, dodajemy śmietanę, sok z 1/4 cytryny, doprawiamy sola i białym pieprzem, blendujemy na puree. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby były jeszcze mocno chrupiące, na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masełka, gdy masło będzie juz rozpuszczone, podsmażamy na nim podgotowane wcześniej szparagi przez ok 3 minuty, doprawiamy sola i białym pieprzem.