SUPERPRZEPIS

Łosoś na warzywnym purée

  • 10
  • evita0007
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Łosoś na warzywnym purée Więcej zdjęć (3)

Pieczony łosoś podawany na warzywnym, marchewkowo-pietruszkowym puree. Po prostu przepyszne co tu więcej pisać - polecam!

Składniki:

Łosoś na warzywnym purée

 

  • 250g świeżego łososia norweskiego
  • 3 pietruszki (korzeń małe)
  • 3 marchewki (małe)
  • 1/4 selera
  • 2 czubate łyżki pora drobno posiekanego
  • 5 małych ziemniaków
  • cytryny,sól morska,pieprz świeżo mielony,masło 2 łyżki + odrobina do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Łosoś na warzywnym purée
Warzywa obieramy - myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (z jedną płaska łyżeczką soli) Z łososia za pomocą ostrego noża usuwamy skórę.Płuczemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dwie części. Przygotowane porcje ryby układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Polewamy sokiem z cytryny,solimy,pieprzymy i posypujemy posiekanym porem.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy (grzanie góra) w 180*C 20 minut .



Gdy łosoś jest w piekarniku wtedy odcedzamy ugotowane warzywa. Dodajemy 2 łyżki masła i tłuczemy całość na gładką masę a'la purée. Na talerzu kładziemy obręcz i wkładamy do niej purée,lekko uciskając łyżką. Z piekarnika wyjmujemy rybę i układamy na całości dekorując rzodkiewką,porem oraz cytrynką. Podajemy z ulubiona surówką - Smacznego :)
Łosoś na warzywnym purée
Warzywa obieramy - myjemy, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (z jedną płaska łyżeczką soli)..
Łosoś na warzywnym purée
Przygotowane porcje ryby układamy na blaszce wysmarowanej masłem. Polewamy sokiem z cytryny,solimy,pieprzymy i posypujemy posiekanym porem.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy (grzanie góra) w 180*C 20 minut ..