Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łosoś w otoczeniu zieleni prezentuję się bardzo efektownie - całość dopełnia pyszny sos

Łosoś na roszponce w koperkowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś na roszponce w koperkowym sosie

 

  • Filet z łososia 500g,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1/2 cebuli,
  • sól,
  • cukier,
  • roszponka 100g,
  • SOS:
  • śmietana 18% 120ml,
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki,
  • musztarda Dijon 3 łyżeczki,
  • ocet winny 3 łyżeczki,

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na roszponce w koperkowym sosie
Łososia oczyszczamy. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i cukru, wkładamy pokrojoną i obraną cebulę, kilka gałązek koperku i łososia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu filet odwracamy na druga stronę i zostawiamy jeszcze kilka minut w ciepłej wodzie. Następnie łososia wyjmujemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy umytą i osuszoną roszponkę. Kolejno wykładamy kawałki łososia. Można udekorować jeszcze pozostałym koperkiem. Z podanych składników przygotowujemy sos. Do sosu dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno koperku. Łososia podajemy polanego sosem lub sos stawiamy obok. Życzę smacznego :)
Łosoś na roszponce w koperkowym sosie
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i cukru, wkładamy pokrojoną i obraną cebulę, kilka gałązek koperku i łososia.
Łosoś na roszponce w koperkowym sosie
Z podanych składników przygotowujemy sos.
Łosoś na roszponce w koperkowym sosie
Do sosu dodajemy 2 łyżki posiekanego drobno koperku.

Tagi:

sosy