Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Łosoś na straczkach groszku.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczny losos miodowo-cytrynowy podany z mlodymi straczkami groszku.

Łosoś na straczkach groszku.

Składniki:

Łosoś na straczkach groszku.

 

  • filety z lososia / u mnie 300g /
  • 1 lyzka miodu
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 1 lyzeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 opak. mlodych straczkow zielonego groszku / u mnie 200g /
  • olej
  • 2 lyzki masla
  • sol
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Łosoś na straczkach groszku.
Wymieszac miod z sokiem z cytryny i lyzeczka trawy cytrynowej. Filety umyc , osuszyc , polac przygotowana marynata , przykryc i wstawic na godzine do lodowki. Straczki groszku umyc i gotowac przez ok 8 min w osolonej wodzie. Odcedzic i odstawic. Na patelni rozgrzac niewielka ilosc oleju . Lososia lekko osuszyc papierowym reczniczkiem i usmazyc z obu stron . Pod koniec smazenia dodac lyzke masla i lekko posolic. Rybe wyjac i przykryc a do patelni dodac pozostale maslo i lekko podsmazyc podgotowane straczki . Na talerzu ukladac straki groszku , na nich lososia i calosc posypac pieprzem cytrynowym. Ja podalam z ryzem.

Tagi:

groszek