cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Łosoś na ziemniaczkach pod szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łosoś na ziemniaczkach pod szpinakiem i bazylią - porcja dla 4 osób.

Łosoś na ziemniaczkach pod szpinakiem

Składniki:

Łosoś na ziemniaczkach pod szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na ziemniaczkach pod szpinakiem

Łososia płuczemy w mleku, doprawiamy, odkładamy na talerz. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Liście szpinaku rozdrabniamy i mieszamy razem z ziemniakami i zmiażdżonym czosnkiem, solimy, wkładamy na dno namoczonego wcześniej garnka rzymskiego. Na ziemniakach układamy dzwonka łososia, posypujemy serami. Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni, po tym czasie odkrywamy wieko i pieczemy jeszcze około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy poszatkowaną świeżą bazylią.



Przepis pochodzi z książki Ewy Hangel, Garnek rzymski. 80 zdrowych i pysznych przepisów.