Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Łosoś pieczony

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Łosoś pieczony : Do żaroodpornego naczynia włożyć masło, wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st),

Łosoś pieczony

Składniki:

Łosoś pieczony

 

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg filetów z łososia, dorsza lub karpia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula pokrajana na talarki
  • 1 rozkruszony listek laurowy
  • 1 szkl śmietanki

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony
Do żaroodpornego naczynia włożyć masło, wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st), masło rozgrzać. Ułożyć filety pokrajane na porcje na gorącym maśle, posypać solą i pieprzem. Plasterki cebuli położyć wokół ryby, posypać rozkruszonym listkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 st) piec 15 minut, polać śmietaną i piec 25 minut polewając 2-3 razy. Podawać Łosoś pieczony na gorąco z ziemniakami.