SUPERPRZEPIS

Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka Więcej zdjęć (5)

Pieczony łosoś z żółtym puree, carpaccio z buraczka w occie balsamicznym i pesto z rukoli.

Składniki:

Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka

 

  • 4 filety z łososia norweskiego (po 125 gram każdy, a więc w sumie 500 gram)
  • 60 dag ziemniaków
  • 80 ml mleka
  • 30 dag małych buraczków czerwonych
  • 5 dag rukoli
  • 16 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka
Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, obieramy ze skórki. Kroimy w bardzo cienkie talarki (ja do tego celu użyłam obieraczki do warzyw).



2 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy plasterki buraczków, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby buraczki ładnie się zamarynowały.



W miseczce mieszamy miód z sosem sojowym, imbirem, sokiem z cytryny i musztardą. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy filety z łososia, odstawiamy na 30 minut. Obieramy i dokładnie płuczemy ziemniaki. Blanszujemy 6 dag płatków migdałowych.



Rukolę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Wlewamy około 60 ml oleju rzepakowego, dokładnie miksujemy. Pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.



Łososia odsączamy z marynaty, panierujemy w pozostałych płatkach migdałów. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy rozerwać folię aluminiową, aby ryba zarumieniła się z wierzchu.



Ziemniaki odcedzamy, dodajemy ciepłe mleko i żółtka jaj, ugniatamy dokładnie na puree. Jeśli żółtka jaj nie zabarwią nam wystarczająco ziemniaków, dodajemy szczyptę kurkumy (dosłownie szczyptę, aby nie zmienić smaku puree, a tylko jego kolor). Na talerze nakładamy carpaccio z buraczka, które posypujemy orzeszkami piniowymi. Z ziemniaków robimy kwiatuszki.

Układamy gorącego łososia i talerz przybieramy pesto z rukoli.
Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka
Sosem zalewamy plasterki buraczków, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby buraczki ładnie się zamarynowały.
Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka
Blanszujemy 6 dag płatków migdałowych. Rukolę płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody. Wlewamy około 60 ml oleju rzepakowego, dokładnie miksujemy. Pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy ciepłe mleko i żółtka jaj, ugniatamy dokładnie na puree. Jeśli żółtka jaj nie zabarwią nam wystarczająco ziemniaków, dodajemy szczyptę kurkumy (dosłownie szczyptę, aby nie zmienić smaku puree, a tylko jego kolor).
Łosoś pieczony z carpaccio z buraczka
Propozycja podania dania na kwadratowym talerzu.

Tagi:

sosy